Ambientarea spatiului exterior

Despre peisaj sau Ambientarea spatiului exterior

Niciun spatiu exterior destinat locuirii nu este complet daca nu este integrat in mediul inconjurator. Asa cum exista principii pentru ambientarea spatiului interior, si pentru amenajarea spatiulului exterior exista, de asemenea, anumite linii directoare. Daca, de exemplu, alegeti o suprafata pe care decideti sa amplasati un foisor sau sa realizati o curte interioara, aceasta reprezinta una dintre cele mai importante decizii pe care le puteti lua in legatura cu peisajul exterior. Daca structura exista deja, puteti imbunatati aspectul spatiului existent printr-o evaluare a acestuia, urmata de realizarea unui plan de schimbare. De exemplu, in jurul foisorului puteti proiecta o gradina si puteti planta flori si arbusti pentru a evidentia valoarea estetica a acestuia. Sau poate ca doriti ca foisorul dvs sa reprezinte un loc ferit de privirile vizitatorilor, un refugiu intim. Realizarea oricaruia dintre aceste obiective necesita, insa, o planificare atenta a spatiului exterior si a peisajului inconjurator.

Evaluati peisajul
Peisagistica ar trebui sa ofere un cadru, cel putin la nivel teroretic, pentru amenajarea spatiului de locuit aflat in aer liber. Opiniile, liniile directoare, alegerea configuratiei si a modelele de compozitie ar trebui sa se armonizeze si sa conduca la realizarea unei ambiante pozitive in cadrul mediului inconjurator. Pentru a putea aplica in mod eficient pricipiile acestei discipline, petreceti un timp in scopul familiarizarii cu peisajul si notati caracteristicile acestuia: care ii sunt calitatile; care sunt cele mai frumoase cadre/vederi; daca exista elemente naturale, precum: copaci sau ape curgatoare (rau, parau) etc. Luati in considerare dimensiunea si forma spatiului exterior existent, stilul arhitectural al casei in sine, dar si nevoile specifice stilului dvs de viata si preferintele personale.

Echilibrati elementele
Acest principiu se refera la aranjarea diferitelor elemente ale spatiului exterior astfel incat ele sa fie stabile si echilibrate din punct de vedere vizual. Un obiect de dimensiuni mari sau greu poate fi echilibrat vizual de unul mai mic si mai usor, in cazul in care acesta din urma este mai inchis la culoare, are o forma neobisnuita sau neregulata, are o textura contrastanta sau prezinta detalii elaborate. Toate aceste amanunte vor ajuta la atragerea atentiei asupra obiectului mai mic si, in consecinta, la crearea echilibrului vizual cu obiectul mare. Sa presupunem, de exemplu, ca aveti un palc de pini de o parte a gradinii. Pentru a echilibra vizual peisajul este nevoie sa plantati, pe celalalta parte, arbori ornamentali mici si colorati sau sa construiti aici un foisor.

Creati un design unitar
Armonia poate fi realizata prin selectarea si utilizarea acelor elemente care au caracteristici comune. Folosind elemente similare ca dimensiune, forma, culoare, material, textura sau detalii puteti crea sentimentul de coeziune si de relatie intre diferitele elemente ale peisajului. Patratul poate fi un exemplu de folosire a formei ca element unificator. Imaginati-va ca aveti o curte interioara de forma patrata, iar in cadrul acesteia se afla o masa patrata, acoperita cu o fata de masa in carouri. Rezultatul acestei combinatii va fi o imagine extrem de placuta si armonioasa.

Adaugati interes
Desi principiile echilibrului si cel al armoniei sunt folosite in scopul de a realiza unitatea peisajului, prea multa unitate poate deveni plictisitoare. Aici trebuie sa intervina alte doua principii folositoare in ambientarea spatiului, si anume: varietatea si contrastul. Diversificand marimea, forma, culoarea, materialul, textura si detaliul, puteti introduce o nota interesanta sau puteti crea un punct focal in compozitie, luata in intregul ei. De exemplu, plasand un ghiveci cu flori rotund, din lemn intr-o curte interioara de forma patrata, veti realiza un contrast atat din punct de vedere al formei cat si al materialului. Obiectul care realizeaza constrastul (in cazul nostru ghiveciul) va atrage atentia si va conferi interes si "culoare" intregului aranjament.

Stabiliti un ritm vizual
In limbajul specific designului, ritmul este definit ca fiind ordonarea si reglarea succesiunii de evenimente, bazate pe un sistem de intervale de timp, care sugereaza miscarea sau dinamismul lor. Altfel spus, ritmul reprezinta felul in care sunt spatiate anumite elemente in raport cu alte elemente similare. Ritmul ajuta la stabilirea unei progresii sau a unei secvente vizual satisfacatoare. De exemplu, puteti crea un ritm pe o alee daca montati un sir de caramizi decorative, iar intervalul dintre bucatile de caramida sa fie de 1.20 m. Totusi, asa cum spuneam si mai devreme, daca folositi aceeasi secventa, imaginea poate deveni plictisitoare. Astfel ca este recomandat sa variati culoarea, forma, marimea, forma, textura sau materialul elementelor utilizate.

Accentuati un element
Acest "principiu" presupune ca, in cadrul peisajului, unele dintre elemente au o semnificatie mai mare decat celelalte, iar aceste elemente trebuie sa fie evidentiate. Particularitatea unui element poate fi creata prin: marirea lui, schimbarea formei, utilizarea unei anumite culori, schimbarea pozitiei, centrarea in cadrul unei compozitii peisajistice sau amplasarea lui la capatul unei alei, iluminarea lui pe timpul noptii etc. Cu toate acestea, tineti minte ca in cazul in care un element este exagerat evidentiat, el conduce la crearea unui ansamblu confuz.

Lasati-va ghidati de simplitate
Simplitatea este unul dintre lucrurile cel mai greu de realizat in design, deoarece exista tendinta de a utiliza toate elementele si instrumentele disponibile. Cele mai elegante peisaje sunt cele al caror design incepe si se sfarseste avand ca principiu calauzitor simplitatea. Rafinatele gradini japoneze Zen reprezinta cel mai bun exemplu de simplitate .

Cele mai ciudate 11 case din lume 

Cum arata casa ideala pentru tine? Nu toti au aceleasi perspective cu privire la locul in care vor sa-si duca viata fericiti, asa ca au ales sa traiasca intr-un iglu prietenos cu mediul sau intr-o casa Hello Kitty. Si asta nu este nimic! Iata 11 dintre cele mai ciudate case din lume!

   1. Igluurile Kvivik



Aceasta pereche de igluuri identice se afla de satul Kvivik, din Insulele Feroe in largul coastelor Danemarcei. Fiecare structura are circa 91 de metri patrati si dispune de o bucatarie, un living si o mansarda cu pat dublu. Ambele igluuri sunt foarte prietenoase cu natura, avand un acoperis verde luxuriant si fiind atat in preajma muntilor, cat si a oceanului. Igluurile pot fi inchiriate pentru 795 de coroane daneze (circa 150 de dolari americani) pe noapte, insa trebuie inchiriate pentru minim doua nopti.

   2.Casa ceainic



 Impatimitii de istorie din SUA s-ar putea sa-si aminteasca aceasta structura pentru ca arhitectul Jack Ainsworth a proiectat-o in Zillah, Washington in 1922, imediat dupa scandalul Teapot Dome. In urma acestui scandal, oficialul SUA, Albert Fall, a fost inchis pentru ca a luat mita de la companiile petroliere care doreau accesul la campurile petroliere aflate in proprietatea guvernului. Cladirea circulara are un maner de metal si cioc de beton, scrie sectiunea de imobiliare a MSN. Ceainicul care a gazduit statia de plata de la o benzinarie pana in 2004, a fost mutat deseori pana a fost construit in intregime. In prezent, autoritatile din orasul Zillah au decis sa-l mute din nou, din afara orasului in centru.

   3.One Log House  


Avand in vedere ca trunchiul copacului din care este facuta are peste 2.000 de ani, aceasta casa se afla intr-o stare destul de buna. Sculptat dintr-un copac de 42 de tone din aceiasi familie ca arborii de sequoia, aceasta casa traznita mobil a fost "construiat" in 1946 de catre tamplarul Art Schmock. El a luat casa bustean la diferite targuri si festivaluri din intreaga tara pentru a promova frumosii copaci seculari din California de Nord si sursa muncii sale. Turneul casei bustean a fost curmat brusc din cauza dimensiunilor impresionante ale acesteia. Casa, care are aproape 10 metri lungime si circa 1.80 inaltime, are un spatiu de locuit pe deplin functional, care include un dormitor, living si zona de luat masa.

Casa este detinuta in prezent de Dan Baleme,care a restaurat-o si a transformat-o intr-un obiectiv turistic in 1999.

     4.Hotelul Copac

 Construit de Bolle Tham si Videgard Martin, Cubul oglinda (n.r. Mirrorcube) face parte din complexul de case moderne construite in copaci Treehotel din nordul Suediei. Structura acestora este realizata dintr-un aluminiu usor si din placaj, si dispune de un pat dublu, o baie mica si un living. Exteriorul din oglinzi reflecta imprejurimile casei, astfel permitandu-i sa se integreze foarte usor in mediul natural, si previne eventualele coliziuni cu pasarile cu un film de infrarosu.

Complexul Treehotel are cinci camere in casele din copaci disponibile pentru inchiriere; doua camere noi vor fi adaugate in acest an. De asemenea, pentru oaspetii care ajung aici, mai este disponibila si o sauna, si ea construita tot ca o casa in copac. Pentru mai multe informatii, vizitati treehotel.se.

   5.Waldspirale (Spirala de lemn)  


Construit de faimosul arhitect si pictor austriac Friedensreich Hundertwasser, care este cunoscut pentru cupolele in forma de ceapa si liniile curbe care pot fi vazute si in cazul acestui complex de apartamente, Waldspirale a fost finalizat in 2000 in Darmstadt, Germania, si are 12 etaje. Pe acoperisul cladirii se afla o cafenea, un bar si o gradina care are si cativa copacei. Cladirea dispune de 105 apartamente si de peste 1.000 de ferestre. O parte dintre aceste ferestre au si facilitatea de "chiriasi copac", adica copaci plantati in interior care au crescut prin ferestre, acesta fiind unul dintre elementele tipice ale stilului lui Hundertwasser.

   6.Casele OZN  

 Aceste case inspirate de OZN-uri, care au fost construite in 1978 in Taipei, Taiwan, au fost menite sa fie o parte dintr-o statiune de agrement. Proiectul de finantare a pierdut si atunci constructia a fost abandonata in 1980, lasand aceste structuri moderne in ruina. Dupa ce au stat nelocuite de ani de zile, guvernul a decis sa le demoleze. O parte dintre localnici credeau ca aceste cladiri sunt bantuite si ca inainte de demolare echipajele au gasit cadavre in interiorul acesora. Compania care a demolat casele a negat zvonurile.

   7.Casa Lego  


James May, o figura foarte cunoscuta a televiziunii britanice, a construit aceasta casa temporara din lego in 2009. Dupa ce May a promovat proiectul in cadrul emisiunii sale, s-au strans o mie de voluntari care au construit structura din mai mult de 3 milioane de blocuri de constructii Lego. Casa dispune de o scara, toaleta si dus, toate fiind realizate in intregime din lego. Proprietarii terenurilor au cerut ca structura fi mutata de acolo, asa ca May a facut un apel ca un iubitor al jocurilor lego sa ia structura si sa o mute intr-un alt loc. in mod suprinzator nu a existat nicio persoana care sa doreasca casa, asa ca structura a fost demolata. 

   8.Casa "de poveste"  
  
 
Richey si Karen Morgan au inceput construirea casei lor ascutite in anii 1980 in semn de omagiu adus basmelor clasice. Elementele de peisagistica de basm, care includ si o fantana de circa 3 metri scobita intr-un brad, inconjoara intreaga casa. Locuinta are in interior si o scara circulara care se "incolaceste" in jurul unui copac artificial. Casa a fost si subiectul unui documentar, care se numeste "Labor of Love", in care este prezentata renovarea acesteia.
   9.Casa de oaspeti Hang Nga (Casa Nebuna)  
Potrivit site-urilor de turism, persoana care a proiectat hotelul din Dalat, Vietnam, al carui nume il si poarta neobinsuita cladire, Hang Nga, este deseori in zona pentru a discuta cu turistii. Hang Nga, care spune ca s-a inspirat din munca lui Salvador Dali si din cea a lui Walt Disney, este fiica fostului presedinte al Vietnamului, lucru care explica cum a fost capabila sa creeze o structura atat de ciudata intr-o tara comunista. In 1990 au fost deschise pentru publicul larg 10 camere concepute pentru a fi inchiriate.

Interiorul dispune de o retea de poduri, scari si pasaje care includ ornamente ciudate, precum panze de paianjen, custi cu pasari si o girafa gigant. O noapte la Casa Nebuna consta intre 30 si 85 de dolari, depinzand de perioada in care vreti sa mergeti acolo.

   10.Dar Al Hajar  
Aceste palat masiv din Suq al-Wadi, Yemen, a fost construit ca locuita de vara pentru rege in anii '30 ai secolului trecut. Nimic altceva nu spune casa de vacanta de vara decat o casa sculptata in roca cu sapte etaje si 35 de camere, corect? Din pacate, regele nu a petrecut foarte mult timp aici pentru ca a fost asasinat la cativa ani dupa ce palatul a fost finalizat. Dar Al Hajar se afla acum in proprietatea guvernului yemenit si este o atractie turistica extrem de populara.

  11.Hotelul Hello Kitty

Atentie fani Hello Kitty! Hotelul Hello Kitty, care a fost inaugurat in Hsinchu, Taiwan, in 2009, este un tribut pentru personajul de anime-uri japoneze care a devenit un cult in intreaga lume. Palatul roz este decorat din cap si pana in picioare cu Hello Kitty, inclusiv in ceea ce priveste tapetul sau pernele.






Nemirawww.debo.ro PCZoneTaraFashion.roQuickMall.roDrLentila.ro24shop.roRemington-StyleComodo
Brands OutletLookSexy.roJust4girlsCadouri USB
- USBmaniaMagazinultau.ro Military
Shop - Campanie 10%Pentru Casa
TaNetJobs.roNemira Cadouri-Originale.ro Cadouri de
la Cadoul.comElectrofun PCfun.roITGalaxyOnSite Roviniete.roVola.ro LookSexy.roLenjerie.ro
- 16% comisionJust4girlsWomen-World.roSevensins StarShinerS Ama Fashion Comodo
Brands Outlet Alege-ti
poseta potrivitawww.TZOALE.ro
- Magazin OnlineLe Createur

Magazinultau.ro

Cadouri USB
- USBmania

Magazinultau.ro


  • S.C. RODISSIMA S.R.L TARGU JIU
    Adresa
    : Strada 1 Decembrie 1918 nr.96
    (vizavi de Liceul Pedagogic)
    Targu Jiu , Jud. Gorj
    Tel / Fax : 0253-238177
    Mobil : 0723.380.701
    Email : aurel_rodica@yahoo.com
Web : http://rodissima.blogspot.com/







Materiale de constructii, instalatii sanitare, instalati electrice Top66 Statistici addsite:: constructii - case TopSiteuri.ro - Adauga si site-ul tau - Director web EnterClick .. ....

Totalul afișărilor de pagină

Traducere