Izolari












**IZOLAREA TERMICĂ a blocurilor poate aduce MARI BELELE proprietarilor.







 Dacă soluţia tehnică, execuţia sau materialul sunt necorespunzătoare, investiţia nu îşi mai merită banii. Pe de altă parte, o izolaţie termică neadecvată poate provoca igrasie. Aceasta nu afectează doar zidăria şi tencuiala, ci pune în pericol chiar sănătatea ocupanţilor imobilului.
**Igrasia provoacă boli respiratorii, dar favorizează şi apariţia unor afecţiuni hepatice, precum şi scăderea imunităţii organismului.
**Reabilitarea termică executată după ureche se poate lăsa cu felurite neplăceri pentru beneficiarul unei astfel de investiţii. Doar izolarea pereţilor exteriori nu rezolvă problema, fiind indicată şi refacerea instalaţiilor din bloc, a acoperişului şi a plafonului de la ultimul etaj, precum şi înlocuirea ferestrelor, închiderea balcoanelor şi efectuarea unor lucrări de izolare a subsolurilor, pentru a se obţine un confort termic ridicat, cu costuri energetice mici. Reabilitarea prin izolare la exterior, dacă e să fie făcută ca la carte, se realizează cel puţin pe o întreagă scară de bloc, nu doar pentru câteva apartamente. Chiar şi în cazurile în care se optează doar pentru izolarea exterioară, fără celelalte intervenţii recomandabile, se comit în mod frecvent erori, voite sau nu, după cum aflăm de la Gabriel Ecobici, specialist în audituri energetice pentru clădiri.
**"La anveloparea blocurilor se întâlnesc multe greşeli. Adesea nu se lipeşte sau nu se prinde bine polistirenul. Multe din firmele care execută anvelopări folosesc material ieftin, dar de slabă calitate, pentru a-şi reduce costurile", susţine Gabriel Ecobici. Izolarea la interior e şi ea o soluţie viabilă Cetăţenii dornici de a sta la căldură fără facturi împovărătoare nu sunt întotdeauna atenţi, de asemenea, la grosimea polistirenului care se aplică pe faţadă, iar în unele cazuri acesta e prea subţire şi nu se obţine, astfel, o eficienţă energetică bună. Există, însă, şi reversul medaliei: stratul prea gros de material izolator poate produce igrasie. Totodată, există prejudecata că izolarea pereţilor în interior este total contraindicată, dar specialistul pe care l-am consultat ne asigură că lucrurile nu stau chiar aşa: "Într-adevăr, dacă se izolează în interior, punctul de rouă, adică locul unde se face condens, va fi în interior. El apare pe partea unde se amplasează materialul izolator. **Dar dacă vecinii nu doresc să izoleze tot blocul la exterior, e o soluţie viabilă izolarea apartamentelor la interior, de către cei care doresc să elimine pierderile de căldură. În acest caz, dacă apartamentele sunt aerisite, nu vor apărea probleme. Eu, de exemplu, la mine acasă am izolat pereţii în interior. Am utilizat vată minerală. Se pierde un pic din spaţiu, pentru că stratul izolator trebuie să aibă cel puţin cinci centimetri, dar dacă e bine făcută, izolarea în interior îşi dovedeşte eficienţa". Este bine de ştiut, totodată, că o soluţie tehnică a reabilitării termice aplicată la un tip de clădire poate fi nerecomandabilă pentru o alta. Materialul din zidărie, însorirea, expunerea încăperilor, performanţele şi starea instalaţiei de încălzire şi apă caldă sau etajul sunt câteva din variabilele după care se aleg soluţiile tehnice adecvate pentru o reabilitare termică foarte eficientă. Fie că reabilitarea imobilului e efectuată de firme particulare care cer în schimbul execuţiei mansardarea în folosul propriu, fie proprietarii suportă costul integral sau reuşesc să obţină finanţarea prin programul naţional de reabilitare termică, este indicat să apeleze la un specialist care să furnizeze soluţia tehnică cea mai adecvată.
** În judeţul Timiş sunt disponibili nu mai puţin de 122 de auditori energetici autorizaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Majoritatea acestora activează în Timişoara, având la bază pregătirea în domeniile construcţiilor şi instalaţiilor şi nu puţini dintre ei sunt cadre universitare. Igrasia îmbolnăveşte O izolaţie termică neadecvată poate provoca igrasie, aceasta afectând nu doar zidăria şi tencuiala, ci chiar sănătatea ocupanţilor imobilului. Cel mai adesea, igrasia provoacă boli respiratorii, dar favorizează şi apariţia unor afecţiuni hepatice, precum şi scăderea imunităţii organismului. "Pot apărea bronşite, astm, chiar pneumonii, dacă este să ne referim doar la bolile respiratorii, însă patologia cauzată de igrasie este mult mai vastă", ne-a declarat Adriana Socaci, medic specialist în boli respiratorii. Copiii sunt mai expuşi decât adulţii la efectele nefaste ale mucegaiului provocat de igrasie asupra sănătăţii.....
Materiale de constructii, instalatii sanitare, instalati electrice Top66 Statistici addsite:: constructii - case TopSiteuri.ro - Adauga si site-ul tau - Director web EnterClick .. ....

Totalul afișărilor de pagină

Traducere